Испечати

Николина торта

Николина торта

Состојки

  • 15 јајца
  • 250гр млени ореви
  • 150гр урми
  • 450гр шеќер
  • 6лажици брашно + 2 лажици какао
  • 300гр шеќер
  • 3лажици брашно
  • 2 ванили
  • 1литар млеко
  • 350гр маргарин
  • 150гр чоколада за готвење
  • 5-6 крем бананчиња

Подготовка

1 и 3 кора
5 белки се матат во цврст снег, па им се додава 150гр шеќер,100гр ореви ситно сецкани, 2лажица брашно и 1лажица какао. Смесата се пече на хартија во плех на 170степени околу 25 мин. Се прават две вакви кори.
2кора
5 белки се матат во цврст снег, па им се додава 150гр шеќер, 150гр сецкани урми, 50гр ореви сецкани, 2лажици брашно. Се пече исто како другите две кори

фил
15 жолчки се матат со 300гр шеќер, 3 лажици брашно и се вари крем во 1литар зовриено млеко. Кон оладениот фил се додава пенасто изматениот маргарин и целиот фил се дели на два дела. Едниот останува жолт и му се додаваат 5-6 крем бананчиња, а во другиот се додава чоколадата. Прво се става кората со какао, па црн фил, кора со урми, па жолт фил, кора со какао, црн фил и одозгора по желба хопла или шлаг.