Јагнешка чорба
Состојки
- 1 жолчка
- 1 лимон
- 40 г масло
- 40 г брашно
- 50 г целер
- 1 корен магдонос
- 100 г моркови
- 10 дл павлака,сол,црн пипер,црвен пипер,ловоров лист
- 100 г кромид
- 400 г јагнешко месо
Подготовка
Месото и зеленчукот се сечат на коцки . во садот во кој ке се вари чорбата се запржува светла запршка . Во запршката исечкани се додаваат кромидот,месото и зеленчукот .Се додаваат зачинките ,се налева малку вода и се остава да се души. потоа се додава црвен пипер,се додава вода и се вари додека не омекне месото. пред да се служи ,во чорбата се додава жолчката изматена во павлака. По желба чорбата се закиселува и се додава копра.