Испечати

Лазањи (на мој начин)

Лазањи (на мој начин)

Состојки

  • 500 г. готови кори за лазањи
  • 700 г. мелено месо
  • 1 главица кромид
  • 1 страк млад лук
  • 500 мл. сок од домати (не ќечап)
  • 2-3 моркови рендани
  • 1 лажица сув босилек
  • 1 лажица суво нане
  • 1 лажица веѓета
  • малку сол и црн пипер
  • Бешамел сос*
  • 1 л. млеко
  • 5 лажици брашно
  • 70 г. путер
  • малку сол и изрендано морско оревче
  • За одозгора*
  • 200 г. кашкавал

Подготовка

1. Кромидот се сецка и заедно со лукчето и морковот се пропржуваат на малку зејтин.
2. Се додава меленото месо се ставаат сите зачини и се пржи околу 15 мин со постојано мешање.
3. Потоа се додава сокот од домати и се остава да вари на тивок оган се заедно негде околу 20 мин.односно додека смесата не се згусне со повремено мешање.
4. На страна го спремаме бешамел сосот- Во едно тенџере го ставаме путерот да се растопи и го додаваме брашното и се заедно пржиме,го додаваме млекото малку сол и изренданото морско оревче и вариме додека не се згусне сосот.Го тргаме тенџерето на страна.
5 Земаме од корите за лазањи и ги редиме на намастено тавче врз нив ставаме од бешамел сосот а врз сосот ставаме од смесата со месото.
6. Оваа постапка ја повторуваме се додека имаме кори и фил.
7. На крај кашкавалот го редиме по целата површина и ги ставаме лазањите да се печат во загреана рерна на 180 Ц. некаде околу 25 мин.

(корите за лазањи може претходно малку да се сварат 6-7 мин.во зовриена вода со малку зејтин, но и немора)
Ви препорачуваме во подготовката на овој рецепт да употребите Делимано Тава за пржење ; Касерола