Испечати

Ледена торта

Ледена торта

Состојки

  • кора
  • 6 јајца
  • 6 лаж шеќер
  • 6 лаж брашно
  • 1 пециво
  • 2-3 лаж какао
  • шербет
  • 300 гр вода
  • 300 гр шеќер
  • фил
  • 1 кг млеко
  • 16 лаж шеќер
  • 1/2 маргарин
  • 8-9 лаж брашно

Подготовка

Јајцата се матат со шеќерот. Се додаваат пецивото, брашното и какаото и се пече во помал плех од шпорет(намрсен и малку набрашнет).
Од кога ќе се испече се додава шербетот. Доволно е да врие 1-2 мин(тортата ладна шербетот жежок)
За филот, одзимаме 250гр млеко, а другото го ставаме да зоврие со маргаринот и шеќерот. Во одземеното млеко го ставаме брашното и се става во врелото млеко и се варе како пудинг. Со филот веднаш ја поливаме тортата. Се служи од кога ќе излади и стегне филот. Се декорира со чоколадни мрвици или рендано чоколадо.