Сочен, превкусен колач, лесен и брз за правење, кој одлично оди со кафе или чај.

Подготовка

1. Во длабок сад ги ставаме јајцата, ванилата и шеќерот. Миксираме до побелување. Ги додаваме јогуртот, сокот од лимон и маслото, миксираме. На крај ги додаваме солта, кората од лимонот, пецивото и брашното, соединуваме.
2. Дел од смесата ставаме во тавче број 26 (обложено со хартија за печење, а од страните премачкан со маргарин). Сега ставаме насекаде по малку од мармаладот. Пак ставаме од смесата за пандишпан - па пак мармалад, завршуваме со смеса за пандишпан (видете додатна слика).
3. Печеме во загреана рерна на 200 степени. Штом колачот добие боја, намалуваме на 180 степени и допекуваме (проверуваме со чачкалица).
6. Врз колачот премачкуваме претходно загреан мармалад, па после посипуваме лимон шеќер.
7. Нека олади колачот, па сечеме парчиња.

Забелешка - Количината на брашно е наведена околу 400 гр, бидејќи зависи и од големината на јајцата и лимонот, и од густината на јогуртот. Смесата треба да биде малку погуста од смеса за класичен пандишпан.

На здравје!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани