Испечати

Пржен модар патлиџан на кинески начин

Пржен модар патлиџан на кинески начин

Состојки

  • 3-4 долги модри патлиџани
  • 1 мал кромид
  • 4-5 свежи пиперчиња
  • 2 чили пиперчиња (за лут вкус)
  • сол сусамово масло
  • 2 лажици соја сос

Подготовка

Модрите патлиџани (може и лупени и нелупени) се сечкаат на покрупни коцки. Се ставаат во врело масло да се пропржат. Доволно е 6-7 мин само да добијат малку темноцрвенкаста боја. Се вадат на страна.
Бидејќи патлиџаните се пржеа во поголема количина масло, треба да извадите пола од тоа масло. Потоа се пржат ситно сецканото лукче, сецканиот кромид, младото кромидче, пиперките. По 5 мин, се додаваат и претходно пропржените модри патлиџани.

Се додава претходно раствореното нишесте во обична вода и се става на крај од пржењето. Се додава сол, соја сос, сусамово масло по потреба.

Одозгора сецкаме ситно сечкано младо кромидче.

Се сервира со обичен сварен ориз.

Овој рецепт во буквален превод од кинески значи темноцрвено пржен модар патлиџан.
Името црвено означува јадењето треба да има црвенскаста накај темна нијанса.

Има неколку други кинески јадења каде во името има -хонгшао- (црвено пржен) и освен главната состојка (свинско, риба..) другите состојки и начинот на приготвување се доста слични.

Интерсен факт за зборот црвено на кинески -хонг- во јадењата значи темно црвено. На пример црниот чај се вика хонгча, кафеавиот шеќер, хонгтанг.

На здравје нека ви е.