Испечати

Ѓул баклава

Ѓул баклава

Состојки

  • 500гр тенки кори за баклава
  • за премачкување
  • 150мл масло
  • 100мл кисела вода
  • шербет
  • 500гр шеќер
  • 400мл вода
  • сок од половина лимон
  • сок од половина лимон
  • 1 пудинг од ванила
  • 300мл млеко или вода
  • 2лажици шеќер
  • 150гр мелен орев
  • 150гр мелени бисквити -плазма
  • 1лажиче цимет

Подготовка

Совршенство од баклава, само толку ќе кажам.

На вас останува да ја направите. Верувајте нема да зажалите

1. Во еден сад ги ставаме водата и шеќерот.
2. Од кога ќе зоврие, оставме да вари 5 минути. Тргаме од оган и додаваме сок од лимон. Оставаме шербетот потполно да се олади.
3. Во друг сад ги ставаме водата и маслото, да зовријаат само 5 секунди. Тргаме на страна.
4. Во друг сад ставаме 300 мл вода, додаваме шеќер, прашок за пудинг и вариме на тивок оган до згуснување. Тргаме од оган.
5. Одма додавме мелен орев и мелени бисвкити, цимет. Соединуваме.
6. Ги броиме корите и ги делиме на 3 дела.
7. Од првиот дел земаме кора, со четка мачкаме од течноста, па втора кора, па премачкуваме, па трета кора, па премачкуваме, па четврт кора, петта итн. Па ставаме од подготвениот фил. Постапката е иста со сите кори.

8. Добиените ролати ги ставаме во замрзнувач на 30 минути.

9. Потоа со остар нож ги сечеме на парчиња, отприлика дебели по 3 см.

10. Ги редиме во тава за печење, со пресечената страна на горе.

Печеме на 170 с, околу 45 минути.
Топлата баклава ја прелеваме со ладниот шербет.