Испечати

Вљубени крофнички

Вљубени крофнички

Состојки

  • 3 лажици зејтин
  • 3 лажици шеќер
  • 150мл млеко
  • 350 брашно
  • 1/2 коцка свеж квасец
  • 1 јајце

Подготовка

Крофнички во вид на срциња. Кога ќе ги пробате, не верувам дека ќе посакате друг рецепт за крофни.
Подготвката е следна.
1. Во сад промешајте ги сувите состојки, а потоа додајте го млакото млеко во кое растворивте пола свеж квасец. Додајте го и зејтинот, па скршете го и јајцето, и замесете тесто. Ако ви е малку брашно доставете уште многу малку, колку да не лепи. Оставете го да стаса тестото.
2. Штом нараснало, растегнете кора, па од неа вадете крофнички во вид на срце. Моето калапче го има на споредните фотографии, па според него, мислам дека крофните се со одлична големина.
3. Ставете нека се загрее зејтинот, па пржете ги крофничките. Штом ја сменат бојата, вадете на кујнска хартија, да ја упијат мрснотијата. Превртувајте почето додека пржите да се испржат рамномерно.
По вкус валкајте ги во обичен шеќер или како мене попрскајте ги со шеќер во прав.
Нека ви е слатко.