Испечати

Кифли со путер

Кифли со путер

Состојки

  • За тесто
  • 1кг. брашно (спелтино тип 400)
  • 3 јајца
  • 42гр. свеж квасец
  • 2 лажици кафеав шеќер
  • 250гр. кисело млеко
  • 100-150мл. млака вода
  • 1 лажица хималајска сол
  • 250гр. путер
  • За премачкување
  • 2 жолчки
  • по потреба сусам

Подготовка

Превкусни кифли кои беа огромен хит на семејна собиранка, меки и путерасти..

- Во чаша го дробиме квасецот, го додаваме кафеавиот шеќер, 1 лажица брашно, неколку лажици млака вода и оставаме да надојди.
- Во сад го соединуваме просеаното брашно, солта, квасецот, јајцата, киселото млеко и водата, месиме средно меко тесто кое го оставаме на топло место да стаса 1 час.
- На набрашнета површина стасаното тесто го премесуваме и го делиме на 4 дела. Секој дел го делиме на уште 4 топчиња. Секое топче го расукуваме во големина на мала чинија. Корите ги премачкуваме со растопениот путер и ги редиме една врз друга, освен последната 4-та кора која не се премачкува. Корите ги расукуваме во една голема кора.
- Кората ја делиме на 6 еднакви дела и ги виткаме кифлите. Постапката ја повторуваме и со другите теста.
- Кифлите ги редиме во подмачкан плех, ги премачкуваме со разматените жолчки и ги наросуваме со сусам. Ги оставаме да надојдат уште 15 минути.
- Печеме на 200 степени, околу 20-25 минути.