Испечати

Мини фокачи

Мини фокачи

Состојки

  • За тестото
  • пола квасец
  • 1 лажичка шеќер
  • 400 гр. брашно
  • 125 мл. топло млеко
  • 125 мл. топла вода
  • 60 мл. ладно цедено маслиново масло
  • 1 лажичка сол
  • потребно уште
  • 1 лажица крупна сол за наросување
  • попотреба вода за премачкување

Подготовка

1. Од сите состојки замесете масно тесто, ставете го во сад и покријте го со стреч фолија. Оставете го да стасува околу два часа.
2. Од тестото расукајте кора во дебелина од 1 см и со помош на калап извадете кружни форми. Кружните формички ставете ги во тава за печење обложена со хартија за печење и оставете ги повторно да стасуваат околу пола час.
3. Откако ќе стасаат со помош на прстите направете дупчиња по фокачите, наросете ги со крупна сол и печете ги на температура од 170 степени околу 25-30 минути.
4. Откако ќе бидат испечени уште додека се топли премачкајте ги со вода за да бидат повеќе меки.