Испечати

Уште еден рецепт за кифлички

Уште еден рецепт за кифлички

Состојки

  • 500 мл млеко
  • 1 свеж квасец
  • 2 лажици шеќер
  • 1 лажица сол
  • 13 лажици масло
  • околу 900 гр брашно
  • 1 јајце за премачкување, сусам

Подготовка

Во редот на стотици рецепти за кифли, еве предлог за уште едни кифлички.
Празници не може да поминат без руска салата, кифлички, сарма...

1. Во сад го ставаме топлото млеко, шеќерот, 2-3 лажици брашно и квасецот. Промешуваме и оставаме да се активира на топло. Потоа во садот додаваме сол и брашно. Замесуваме мазно и нелепливо тесто. Сега го додаваме маслото, лажица по лажица и месиме постојано. Тестото ќе си го прима маслото без проблем, но можеби ќе бара 10 минути месење. Вака подготвено тестото го покриваме со чиста крпа или прозирана фолија и го оставаме да се дуплира.

2. Потоа го делием на 3,4 топки, кои ги расукуваме во правоаголни кори, па ги делиме на триаголници
Завиткуваме кифлички, во кои може да ставиме и фил по желба.
Ги оставаме да киснат 20 минути, ги премачкуваме со изматено јајце, наросуваме сусам и ги печеме во загреана релна да заруменат.
Испечени ги покриваме со чиста крпа, да одморат 10 минути, а потоа ги сервираме.