Испечати

Велигденска плетенка со вкус на портокал и сува брусница

Велигденска плетенка со вкус на портокал и сува брусница

Состојки

  • 30гр свеж кавасец
  • 1 јајце
  • 1 жолчка
  • 50гр растопен путер
  • 2-3 лажици шеќер
  • 1 лажиче шеќер со вкус на портокал
  • по желба кора од портокал
  • 180мл млеко топло
  • 350-380гр брашно
  • 1/2 лажиче махлеб
  • 100гр сува брусница
  • 1 белка за премачкување

Подготовка

Оваа година еве традиционална плетенка, но овој пат со прекрасна нежна портокалова боја и со прекрасна арома, бидејќи користев ароматичен шеќер од портокал. Многу е вкусна и мека.
Во топлото млеко ја ставаме половина количина на шеќер, го додаваме квасецот, едно лажиче брашно и промешуваме.
Оставаме да се активира.
Во еден сад благо со вилушка ги соединуваме целото јајце и жолчката.
Ги соединуваме во вангличка втасаниот квасец, јајцата, останатиот шеќер, растопениот путер, ароматичниот шеќер од портокал и махлебот.
Убаво соединуваме и постепено го додаваме брашното.
Замесуваме да биде средно меко.
Го покриваме тестото и го оставаме да се дуплира.
Потоа без размесување го делиме на 4 дела.
На работната маса ја ставаме брусницата и нежно ја залепуваме на лентите тесто.
Правиме плетенка, како на сликата со 4 ленти.
Ја ставаме во калап за леб, во кој претходно сме ставиле хартија за печење.
Ја премачкуваме со изматена белка, кисни околу 20-25 минути.
Потоа ја печиме во загреана рерна на 180-200 с околу 30 минути.
Ја вадиме на решетка да се излади, па ја сечиме на парчиња.
Послужуваме.