Испечати

Млечна Тарана (варена)

Млечна Тарана (варена)

Состојки

  • 100гр Тарана
  • 200мл Млеко
  • 600мл Вода
  • 100гр Путер
  • по вкус Сол, Сирење и Павлака

Подготовка

Домашната тарана е највкусна, ја подготвувам и како потпечена и како варена. Брзо и вкусно, идеално за појадок, особено во овој период.

Подготовка
Во тенџере ги ставаме водата, млекото, тараната и путерот. Откако ќе зоврие, мешаме повремено, а кога ќе биде прикрај мешаме почесто за да не ни загори тараната. Кога ќе биде сварена тараната, ја тргаме настрана, оставаме малку да подизлади и додаваме павлака и рендано сирење...посолуваме по вкус. Ја послужуваме топла со чаша јогурт.

Забелешка - оваа доза е за 2 чинии.

На здравје!!!