Испечати

Чоко торта со афион

Чоко торта со афион

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 4 големи лажици шеќер
  • 2 големи лажици брашно
  • 1/2 пециво
  • 50 гр. афион
  • Кора на 1 ломон
  • Фил
  • 250 мл. + 10 големи лажици млеко
  • 100 гр. чоколадо
  • 50 гр. шеќер
  • 1 пудинг чоколадо
  • 2 големо лажици густин
  • 50 гр. путер на собна температура
  • 150 гр. бисквити
  • 100 гр. чоколадо за глазурирање

Подготовка

1. Рерната се вклучува да се загрее на 180 степени.
2. Во два длабоки сада се делат белките од жолчките.
3. Во садот со белките се додава шеќерот и се мати додека не се добие густа смеса (додека не се стопи шеќерот)
4. Во помал сад се мешаат пецивото, брашното и афионот.
5. Брашното се додава во белките и се промешува внимателно.
6. Тестото се става да се печи околу 30 минути.
Фил
1. Млекото се става на оган да се загрее.
2. Во садот со жолчките се ставаат 10 лажици млеко густинот и прашокот за пудинг.
3. Убаво се промешува за да нема грутчиња.
4. Кога млекото ќе зоврие се тргнува на страна и му се додава смесата (постојано се меша) и повторно се вреќа на оган додека не се згусни смесата.
5. Пудингот и пандишпанот се оставаат да се оладат целосно.
6. Откако кората е убаво оладена од неа се вадат 2 ремени.
7. Во длабок сад се става путерот се мати додека стане пенест тогаш во путерот се додава и растопената чоколадо и оладениот пудинг.
8. Сето заедно се мати до добивање на хомогена смеса.
Формирање на тортата
1. Ред кора ред фил ред бисквити па пак фил и на крај кората.
Горната кора се премачкува со мал слој од филот и се глазурира со чоколадо.

-дозата е за тавичка 30 на 20 сантиметри.
-рерната мора да е загреана на 180 степени
-Тавичката ако не е делимано задолжително да е обложен со хартија за печење.