Испечати

Кокосови коцки

Кокосови коцки

Состојки

  • Пандишпан
  • 4 јајца
  • 4 филџани шеќер
  • 2 филџани масло
  • 1 филџан слатка павлака
  • 1 филџан млеко
  • 1 пециво
  • 2 ванили
  • Прстофат сол
  • Глазура
  • 350 мл. млеко
  • 150 мл. слатка павлака
  • 100 гр. темно чоколадо
  • 250 гр. путер
  • 2 големи лажици какао
  • 250 гр. шеќер
  • 1 ванила
  • Дополнително
  • 200 гр. кокос

Подготовка

Пандишпан
1. Во длабок сад се матат до соединување јајцата, шеќерот, солта и ванилите и им се додаваат маслото и млекото.
2. Во сад се става брашното и пецивото убаво со промешува.
3. Во садот со јајцата се додава брашното на неколку пати, се мати да се соединат состојките.
Се пече во загреана рерна на 180 степени до сува чепкалка.
Фил
1. Во длабок сад на оган се ставаат шеќерот, ванилата, слатката павлака и млекото убаво да зовријат (додека не се стопи шеќерот), се додава и какаото, убаво се промешува.
2. На млечната смеса се додава и чоколадото (цело време се меша), откако ќе се растопи чоколадото се додава и путерот да се растопи.
3.Филот се тргнува од оган да се поолади.
4. Од оладениот пандишпан се сечат коцки кои што се потопуваат во чоколадната смеса и се валкаат во кокосот.

- Тавичката во кој што се печи тестото треба да биде намастена убаво.
- Оваа доза е за тавичка со димензии 30 на 40.