Испечати

Божиќна торта со кикирики

Божиќна торта со кикирики

Состојки

  • За кората
  • 3 јајца
  • 4 лажици шеќер
  • 3 лажици масло за јадење
  • 3 лажици брашно
  • 3 лажици презла
  • 1 лажица какао
  • Бел фил
  • 500 мл млеко
  • 4 лажици брашно
  • 4 лажици шеќер
  • 1 ванила
  • 130 гр путер
  • 80 гр шеќер во прав
  • 50 гр сушена брусница
  • 50 гр чоколадо
  • 5-6 мелени бисквити
  • 50 гр бело чоколадо
  • За црн фил
  • 200 гр вода (може и млеко)
  • 400 гр шеќер
  • 400 гр потпечени мелени кикиритки
  • 250 гр маргарин
  • 250 гр шеќер во прав
  • 50 гр чоколадо

Подготовка

Кори
- Белките сематат со шеќерот, се додаваат потоа и жолчките(една по една). Се додава маслото за јадење. Се исклучува миксерот и се додава брашното и презлата и какаото и се соединува смесата со дрвена лажица. Се печат 3 вакви кори во тавче бр.26

Бел фил
- Брашното се раствора со малку млеко и се вари крем во преостанатото зовриено млеко со шеќерот. Се додава чоколадото да се растопи во врелиот фил. Се остава да се излади кремот, се додава матениот путер со шеќерот во прав. Во него се додава брусницата и кршеното чоколадо.

Црн фил
Водата(или млекото) со шеќерот и чоколадото се топат на огин.Се трга од огин, се додаваат мелените печени кикиритки и се остава да се излади. Потоа се соединува со претходно матениот маргарин со шеќерот во прав.

Филување
Кора, црн фил, кора, бел фил, кора и црн фил. Декорација по желба