Испечати

Палачинки со банани, праски и таан прелив (посни)

Палачинки со банани, праски и таан прелив (посни)

Состојки

  • За палачинки
  • 500 мл кисела вода
  • 120 гр спелтино брашно
  • 100 гр брашно
  • 1/2 лажичка пециво
  • 3 лажици масло
  • 2 лажици шеќер
  • Прстофат сол
  • За фил
  • 2 банани
  • 3-4 праски
  • 1/2 лимон
  • 2 ванилин шеќер
  • 1-2 лажици кафеав шеќер
  • 1/2 лажичка цимет
  • За прелив
  • 1/4 чаша таан
  • 1/4 чаша мед
  • 1/8 чаша кокосов путер
  • 1/2 лажичка ванила екстракт
  • Прстофат сол

Подготовка

Кај вкусни, па и посни!

Подготовка
1. За да ги направиме палачинките ги соединуваме сите состојки освен маслото. Оставаме да отстојат најмалку 15 минути. Го додаваме маслото и пак промешуваме. Ги печеме на загреано тавче со нелеплива облога.
2. Бананите ги лупиме и ги сечкаме на кругови или на поситни парченца, по вкус.
Праските ги лупиме и нив ги сечкаме на мали парчиња.
3. Ги ставаме во сад на рингла, на ниска температура заедно со шеќерите и лимоновиот сок. Оставаме кратко да се издинстаат и шеќерот да се растопи, додаваме цимет по вкус. Го тргаме на страна филот.
3. За преливот ги соединуваме медот, таанот и растопениот кокосовото путер. На крај додаваме прстофат сол.
4. Ги филуваме палачинките со една лажичка таан прелив, 2-3 лажици од филот со праски и ги виткаме во ролат. Врз нив пак ставаме дел од филот и од преливот, па посипуваме со цимет.

Забелешка
Смесата за палачинки излегува густа па поради тоа излегуваат и подебели палачинки, кои се баш соодветни за ваков потечен прелив и фил.
На здравје !