Испечати

Најдобрите бургер лепчиња

Најдобрите бургер лепчиња

Состојки

  • 400 гр. брашно
  • 180 мл. вода на собна температура
  • 2 јајца
  • 30 мл. масло
  • 14 гр. сув квасец
  • 2 голема лажица шеќер
  • 2 мали лажици сол
  • Дополнително
  • 1 јајце
  • По потреба сусам

Подготовка

1. Во еден сад се ставаат брашното, шеќерот и квесецот и се промешува.
2. Во друг сад се матат јајцата со водата и маслото до соединување и му се додаваат на брашното.
3. Се замесува многу лепкаво тесто кое што се меси најмалку 5 минути пред да му се додаде солта, се меси уште малку.
4. Тестото се остава на топло за да си го удвои обемот (60ина минути).
5. Готовото тесто се става на многу малку набрашнета површина.
6. Се разделува на 10 еднакви делови и се прават топчиња и се оставаат 15 минути да одморат.
7. Секое топче се набрашнува малку и се расплескува за да му излезе воздухот.
8. Така подготвени секое топче се става во метална кружна модла претходно премачкана со масло.
- Ако немате кружни модли може да си ги направите од алуминиумска фолија.
9. Така подготвени се оставаат на топло за 40-50 мин. или додека си го утројат обемот.
10. Така подотвени се премачкуваат со разматено јајце и се посипуваат со сусам.
11. Лепчињата се печат на 220 степени за 12-15 минути.