Испечати

Едноставна чоколадна торта

Едноставна чоколадна торта

Состојки

  • пандишпан
  • 1 + 3/4 чаша брашно
  • 1 + 3/4 чаша шеќер
  • 3/4 чаша какао
  • 2 лажички сода
  • 1 лажичка пециво
  • 2 јајца
  • 1 чаша инстант кафе
  • 1 лажица сок од лимон
  • 1 чаша млеко
  • 1/2 чаша масло
  • 1 ванила
  • чоколаден фил
  • 1 пудинг од чоколадо
  • 400 мл млеко
  • 1 лажица путер
  • 4 лажици шеќер
  • чоколаден прелив
  • 100 гр чоколадо
  • 3 лажици путер
  • 5 лажици млеко
  • 2 лажици шеќер

Подготовка

Рецептов го најдов на интернет и малку го прилагодив. Испадна многу убава и сочна чоколадна торта, но сепак едноставна за подготовка. За рецептот користев чаша од 200 мл.

Подготовка на пандишпанот

1. Рерната ја загреваме на 180 степени. И го спремаме плехчето го премачкуваме со масло и посипуваме брашно.
2. Млекото и лимоновиот сок се комбинираат во чаша и се остава некоја минута да се згусне.
3. Се мешаат сувите состојки брашно, шеќер, какао, сода, пециво. Па се додаваат јајцата, кафето, млекото, маслото и ванилата. Се бие на средна брзина 2 минути колку да се соедини смесата и се истура во плехчето. Се става да се печи околу 30-40 минути. Проверете со чепкалка дали е печно.

Подготовка на филот

Пудингот се спрема на вообичаениот начин, па додека е жежок се додава една лажица путер. Се остава 5 минути да се излади и жежок се истура врз жешкиот пандишпан кој е избоцкан со вилушка.

Се остава околу 30-тина минути да се излади па се прелева со чоколадниот прелив кој се подготвува на следниов начин:
Сите состојки се ставаат во тенџере на оган, да се растопат и да се изедначи смесата, па се прелева врз филот.

Оставете ја неколку часа во фрижидер, а потоа уживајте!