Испечати

Свински џигер во сос од вино

Свински џигер во сос од вино

Состојки

  • 500 гр свински црн дроб
  • 2 главици кромид
  • 150 гр свежи печурки
  • 100 мл кисела павлака
  • 250 мл црвено вино
  • 1 лажичка брашно
  • 1 лажичка мешан сув зачин
  • по вкус свеж магдонос и свежо нане
  • по вкус сол и црн бибер
  • 3-4 чешнина лук
  • по потреба масло

Подготовка

1. Џигерот го сечкаме на долгнавести парчиња, свежите печурки ги сечкаме на листови, а главиците кромид ситно ги сечкаме.

2. Во тава со загреано масло го ставаме кромидот, откако кромидот ќе омекне ги додаваме листовите свежи печурки и сецканиот лук, промешуваме. Потоа ги додаваме парчињата џигер, промешуваме и зачинуваме и пржиме уште малку.

3. Откако џигерот ќе се испржи го налеваме виното и 150 мл вода и динстаме околу 30-35 минути.

4. Брашното го размешуваме со киселата павлака, ја додаваме павлаката во тавата, промешуваме и оставаме да се динста додека сосот не ја добие потребната густина.