Испечати

Парена торта со гриз и афион

Парена торта со гриз и афион

Состојки

  • 4 јајца
  • 1 чаша( 200 мл) шеќер
  • 1 чаша масло
  • 100 гр гриз
  • 100 гр афион
  • 1,5 чаши брашно
  • 1 портокал ( само рендана кора од портокалот)
  • 1 пециво
  • за шербет
  • 2 чаши вода
  • 1 ,5 чаши шеќер

Подготовка

Јајцата и шеќерот изматете ги убаво, а потоа додадете масло промешајте со лажица, па гризот и афионот. Промешувајте со лажица и додадете ги брашното, ренданата кора од портокал и пециво.

Печете во тавче бр 30 намрсена и пробрашнето на 190 степени

Готовата и оладена торта исечете на парчиња, а потоа попарете со топол шербет. Шербетот не треба да е многу густ варете го околу 15 -20 минути.