Испечати

Пудинг бомбици

Пудинг бомбици

Состојки

  • 2 ванила пудинг
  • 1 жолчка
  • 2 лажици рум
  • 2 лажици вода
  • 50 гр. шеќер во прав
  • 50 гр. маргарин
  • за посипување кокос, мелени ореви или мелени лешници

Подготовка

Прекрасни, по рецептот на Агица, навистина прекрасни,  за да не се каете, веднаш дупла доза правете
 
1. Со жица се уработува жолчката со шеќерот во прав, се додава румот и водата и се измешува. Потоа оваа смеса се става на пареа и се вари се додека не почне да дното од садот да останува трага, бразда мислам.
2. Кога веќе е сварен се трга и веднаш во врело се става маргаринот и пудингот, се меша да се стопи маргаринот и да се спои прашокот од пудинг (значи не се вари, само се додава прашокот). Се остава да се лади.
3. Кога е доволно оладен, се прават бомбички. Смесата е одлична за валкање мегу дланките. Валкајте ги во кокос, мелени лешници или ореви... изберете си вие.

Забелешка
- Од оваа смеса излегуваат 15 бомбици од по 15 грама од прилика.
- Јас малку си поиграв - бидејки беше пудингот од ванила, ги потопував со стопена бела чоколада.
- сосема одлични од чоколаден пудинг, а со останатите врсти останува да пробам.
Да ви е слатко.