Испечати

Печен ослич со компир

Печен ослич со компир

Состојки

  • 9 компира
  • 1 кгр. риба
  • 250 мл. вода
  • 80 гр. маргарин
  • 8 чешниња лук
  • по 1 лажичка сол и вегата, гумбир и толчена пченкарна сол,
  • по малку црвен пипер и 2-3 листа ловор

Подготовка

1. Исечениот компир се става во плек, се додаваат сите зачини - се промешува и се залива со водата. Се додават парчињата риба и сето заедно пак се промешува, се става по површината на коцки исечен маргаринот. Се затвара плекот со фолија, а доколку има капак, нормално се става капакот.
2. Се става во рерна да се пече околу 60 мин, на 200 степена.

Ова е омиленото јадење на ќерка ми, рецептот е наш домашен, а денешниот ручек го спреми таа самата.

Пријатен ручек!