Од наведените состојки се прави смеса за палачинки на тој начин што благо се матат јајцата и солта со миксер. Потоа се додава половина од млекото и брашното, се мати за да нема грутчиња. Се додава и другата половина од млекото, брашното и содата бикарбона, се мати. На крајот маслото. Се меша со кутлача и се остава смесата да одстои најмалку 30 минути. Потоа се прават палачинки, околу 15-16 излегуваат.

За филот сирењето се пасира со вилушка.Се додава киселата павлака и ситно сецканите ореви. Се зачинува со црна пипер.

За преливот јајцето се разматува, се соединува со киселата павлака и се додава ренданиот кашкавал.

Финална постапка
Секоја од палачинките се попрскува со масло и се премачкува со филот. Се редат една врз друга во намрсена тава. Последната не се филова, туку се прелива со преливот.

Се печат на 200 степени додека порумени горниот слој во претходно загреана рерна.
На здравје!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани