Ова и колач и торта слободно може да биде.

- Се матат белките со шеќерот, се додаваат мелените бискоти, сецканите ореви или лешници, брашното кое сте го измешале со пецивото. Измешајте и пеќете во претходно загреана рерна на 180-200 степени во малиот ростер тава.
- Печено извадете и оставете да олади.
Додека се пече, спремете филот
- Во касерола ставете да проврие 400 мл. млеко со шеќерот. Тргнете настрана и додадете во него изработените 7 жолчки во кои сте додале 100 мл. млеко и густинот. Вратете на огнот, варете до густина како пудинг, тргнете од огнот, покријте со стреч фолија за да не фати кора и нека олади.
- Изработете маргаринот со шеќерот во прав, во него додадете ја претходно сварената и оладена смеса. Измешајте. Во вака добиениот фил додадете ги кршените бискоти, оревите или лешниците и белото чоколадо.
- Кората полијте ја со врело млеко или шербет (може и разреден загреан мед), врз неа истурете го филот, израмнете. Одозгора како сакате, по ваша желба, дали ќе сматите шлаг пена или слатка павлака останува да изберете, декорирајте по ваша желба.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани