Слатко киселото пилешко е меќу омилените јадења на менијата на Кинеските ресторани, но еве еден рецепт кој ќе Ви овозможи да го направите дома... Содржи многу различни состојки, нo навистина е лесно за подготовка.

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

ЗА МАРИНАДАТА ќе Ви треба:

  • Половина кафена лажичка сол
  • Половина кафена лажичка соја сос
  • 1 супена лажица пченкарен скроб
  • 1 супена лажица студена вода
  • 1 жолчка

ЗА ЈАДЕЊЕТО ќе Ви треба:

  • 400 грама пилешко месо
  • 1 црвена пиперка
  • 2 мали моркови
  • 1 главица кромид
  • 3 кругчиња ананас

ЗА СОСОТ ќе Ви треба:

  • 4 супени лажици оцет
  • 4 супени лажици кечап
  • 4 супени лажици шеќер
  • 5 супени лажици студена вода
  • 5 супени лажици сок од ананас
  • 3 кафени лажички пченкарен скроб
  • 1 супена лажица сол
  • Сол, бибер и маслиново масло

Вид на оброк: Ручек
Комплексност: Лесно
Лица: 2
Време на подготовка: 1-2 часа

Подготовка

Чекор 1: Прво однапред ќе ја направиме маринадата… Сите состојки измешајте ги заедно во длабока чинија… Жолчката ќе им помогне да се врзат и да го покријат месото.

Следно ставете го пилешкото... Ова јадење можете да го направите и со свинско месо. Добро покријте го со сос и потоа ставете го во фрижидер најмалку 30 минути… Подобро е ако тоа одстои преку ноќ, но и 30 минути ќе и овозможат на маринадата да го постигне својот ефект.

Чекор 2: Време е за сецкање: Исечкајте го зеленчукот… Исечете ја црвената пиперка, потоа излупете ги морковите на ленти и исечкајте го кромидот на кругови.

На крај исечкајте го ананасот на коцки…

Чекор 3: Следен ќе го правиме сосот… Ставете ги сите состојки заедно во длабок сад и добро измешајте ги… Овие состојки ќе ги искористиме на крајот на готвењето.

Чекор 4: Време е за готвење: Загрејте ја вок тавата додека термо сензорот да стане црвен... Потоа ставете го пилешкото во маслото и пржете го со мешање... Ќе забележите дека маринадата создава прекрасен слој на месото… навистина вкусно.

Кога месото ќе добие боја тргнете го на страна… Ставете малку масло и зеленчукот пржете го со мешање неколку минути за да омекне…

Прелијте го месото со сосот и продолжете да го пржите за сосот да се згусне и готови сме со подготовката... Спремни сме за сервирање.

Чекор 5: Направете подлога од ориз и врз оризот ставете го слатко киселото пилешко со лажица... Огладневме зборувајќи за јадењево!

СОВЕТ: Лесно ли беше? Можете да си поигрувате со комбинацијата на зеленчук, или да направите верзија само со зеленчук без месо и маринада... Клучните состојки се ананасот и сокот од ананас кои слатко киселиот сос го прават сладок.

Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Вок тава
Вок тава