Еве еден едноставен рецепт за летна туршија која се подготвува за 30 минути и можете да се послужи како мезе пред главното јадење. Разнобоен зеленчук подготвен со јаболков оцет и е идеална за јадење на отворено!

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

  • 500 мл. јаболков оцет
  • 2 супени лажици шеќер
  • 3 моркови
  • 1 китка целер
  • Една рака ротквици
  • 1 краставица
  • Се служи со двопек

За подготовка на овој рецепт користиме Делимано Касерола.

Подготовка

Чекор 1: Измијте го зеленчукот, излупете ги морковите и исечкајте во разни форми. Бидете креативни и замислете како сакате да изгледа чинијата со туршија.

Чекор 2: Стоплете го оцетот со 2 супени лажици шеќер, додадете го зеленчукот и оставете да врие околу 30 минути.

Чекор 3: Испечете го лебот и сите состојки наредете ги на чинија по ваша желба.

СОВЕТ: Во текот на целата година можете да подготвувате туршија од најразличен сезонски зеленчук, а, исто така, можете и да подготвите поголеми количини и да имате подолг период. Ова е навистина креативен процес кој ви остава простор да експериментирате со зачини и вкусови.