Фритите се едноставни мали палачинки кои можете да ги измешате со овошје или зеленчук и да направите едноставен лесен ручек. Овде користиме неколку летни вкусови кои се извонредни за брзо јадење на сонце.

Преземи го рецептот во PDF

Состојки

  • 450 грама брашно
  • 500 милилитри млеко
  • 2 јајца
  • 1 кафена лажичка прашок за пециво
  • 1 тиквичка
  • Една рака нане

За тараторот ќе Ви треба:

  • 250 милилитри јогурт
  • 1 краставица со средна големина
  • 2 чешниња лук
  • Исто така ќе Ви треба и сол и бибер и маслиново масло.
  • Подготовка

    Чекор 1: За да ја направите смесата за фритите, ставете ги заедно млекото, брашното и прашокот за пециво, додадете ги јајцата и убаво измешајте за состојките да се спојат... Кога ќе завршите, изрендајте ја тиквичката во смесата и ставете го исечканото нане. Ставете сол и бибер и добро измешајте.

    Чекор 2: За да го направиме таратурот, едноставно рендаме краставица со средна големина и 2 чешниња лук и ги мешаме со густ јогурт… Додадете сол по вкус.

    Чекор 3: ВРЕМЕ Е ЗА ФРИТА: Загрејте ја Делимано тавата за палачинки и во неа ставете 2 лажици од смесата… Фритите треба да бидат малечки…. Превртете ги по неколку минути и пржете ги од двете страни додека убаво да се испржат внатре. Повторете ја постапката уште неколку пати... Препорачуваме на сите присутни да ѝм послужите по 3 до 4 фрити.

    Чекор 4: Време е за сервирање: Наредете ги фритите на купче врз подлога од сечкана краставица и послужете ги со таратор како прилог.

    СОВЕТ: Толку едноставно и ПОЛНО со вкус… Фритите се лесни и вкусни... Едноставно можете да експериментирате со разни вкусови, како слатки така и солени… Цреши и јагоди, ИЛИ ПАК моркови и билки?

    Користени Делимано садови за подготовка на овој рецепт: Тава за палачинки
    Тава за палачинки