Вкусен солен, мек кекс со пријатна нишка на праз... Вкусот се чувствува, а празот одвај се забележува.Топло ви го препорачувам....)))

Јајцата се матат со малку сол. Се додава маслото, па јогуртот кој е на собна температура.Следува брашното со пецивото. Убаво се изедначува, можете со миксер на најслабо или рачна маталка, битно е да нема грутчиња од брашното. На крај се додваат останатите состојки-маслинките, сирењето, празот и црната пипер.

Се излева во намрсен калап за куглоф со масло и посипан со сусам.

Се пече на 200 степени околу 30-35 мин., (проверете со чепкалка за заби) во претходно загреана рерна.

Штом се испече се покрива со памучна пацета и така се остава да одмори малку и се вади од калапот.

На здравје!

*Ако јајцата се помали, ставам 5.
*Шољата е од 250мл..

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани