Оризот сварете го во поголема количина, посолена вода. Потоа исцедете го.
Во тава со маслиново масло малку пропржете го кромидот. Додајте ги морковите и пола чаша вода. Пржете ги додека течноста испари. Потоа додајте ги печурките, зелката, ѓумбирот и соја сосот. Продолжите со пржењето додека течноста што ја пушта зеленчукот испари. На крај додајте ги доматите и нив пржете ги уште 2-3 минути.
Тавата тргнете ја од огнот и додајте го оризот и кашкавалот. Измешајте ги и по вкус додајте сол.
Смесата турете ја во тава за печење намачкана со масло и посипана со лебни трошки и подрамнете ја. Одозгора посипете со пармезан и лебни трошки и ставете ја да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 20-25 мин.
Готовиот ориз послужете го топол со салата.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани