Извадете го месото од јапонските јаболка со лажичка, изблендирајте и додајте ги во тава со сокот од лимон и шеќерот. Ставете го да се вари мешајќи го често барем еден час додека мармалдот не ја добие потребната густина.
Откако ќе се излади може да го послужите таков со како мус, со салдолед од ванила или уште додека е топол да го соберете во теглички. Топлите теглички превртете ги и остајте ги да се изладат. Теглите чувајте ги на ладно и темно место. Како мармалад рокот на траење му е 1 година.
Ако сакате по желба додека се вари додајте му и едно стапче ванила и нека се вари со него, а потоа остранте го, мене така ми има поубав вкус.
На здравје!

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани