Се соединуваат брашното, сода бикарбоната, пецивото, какаото и солта. Во посебен сад се миксираат јајцето, шеќерот и ванилата, се додава млекото и маслото, а потоа и претходно соединетите суви состојки. Се мешаат. Смесата се става во хартиени кошнички до половина, а во средината се става по една карамела, а потоа се додава другиот дел од смесата. Се користат само меки млечни карамел бонбони. Се печат во загреана релна на 200 степени околу 14 минути. Се ладат.

Настрана се мати шлагот со млекото. Со шлагот се украсуваат мафините. Се става рендана чоколада врз шлагот, и врз нив се ставаат чоколадните јајца. Наизглед изгледаат како птичјо гнездо со 3 јајца.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани