За првото тесто се матат белките, постепено се додава шеќерот, па прашокот, какаото, лешниците. Со шпатула убаво се соединува и се става смесата во ростер голема тава, која е обложена со хартија. Се пече околу 10 мин на 180 с.

За второтто тесто се матат јајцата со шеќерот, се додаваат брашното и лешниците. Се соединува сето со шпатула и се печи во истата ростер тава обложена со хартија околу 10 мин.

За првиот фил во тенџере се соединуваат со миксер сите состојки и се вари на тивок оган до згуснување. Се лади со повремено мешање, па се додава изматениот путер и лешниците.

За црниот фил на оган се ставаат млекото, шеќерот и пудингот и се вари до згуснување. Додека е топол се додава чоколадото да се растопи. Нека подизлади па се додава изматениот путер и мелените наполитанки.

Редење- Се поставува прво светлото тесто а врз него се става кафениот фил. Убаво се израмнува. Сега се става темното тесто, а врз него убаво се нанесува жолтиот фил. Цела торта се покрива со изматена шлаг пена и се декорира по желба.

Во оваа торта користев наполитанки, по предлог на Билјана Илиевска, како во нејзината убава објавена кремаста торта.

Простете што нема пресек, но тортата беше за носење.

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани