Чашата е од 300 мл.
 
- Истискајте го сокот од лимонот.
- Ставете ја пастата во сад и постепено додавајте вода за цело време матејки со миксер, вилушка или ставете во блендер да се блендира на најниската брзина.
Кога ќе побели, додавајте од сокот од лимонот, осолете, додадете лукот и биберот, измешајте. Ако пастата е солена - ставете помалку сол или едноставно дотерајте по ваш вкус. Исто така и густината - по потреба може да долиете уште вода.
Вака спреманиот сос кој треба да биде густина на мајонез, макајте со лепињи, се користи за салати, фалафелот... Разлијте го во плитки тањири, ставете маслиново масло по ваш вкус, посипете со црвен пипер или кумин, додадете и сецкан магдонос.
Напомена
Јас го спремав за салата, затоа ставив и малку повеќе вода, но и вака поредок ништо не фалеше да се топи во него. Одличен сос.
Рецепт на Гага...

Фотографиите во овој рецепт се авторски фотографии.

Лиценца: Сите права се задржани